Védőnő

Kedves Szülők! 

2020.06.18.-tól járványügyi készültség lépett életbe. 
Védőnői tanácsadást továbbra is csak előre egyeztetett időpontban tarhatok.

Keressenek bátran, igyekszem minden kérdést megválaszolni.
Telefonon, e-mail-ben, facebook-on tudunk kommunikálni egymással.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a személyes találkozásokat kerüljük.
Vigyázzunk egymásra!

Védőnő: Czakóné Hunti Éva Emese

Kedden és Pénteken végzi védőnői feladatait Bezi községben.

Védőnői tanácsadás:

Kedd 12:30 - 14:30 óráig

 

Orvossal tartott egészséges gyermek tanácsadás:

Kedd 14:00-14:30 óráig

 Elérhetőségek: 

Mobil: +36/30/2350-159

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebook: Czakóné Hunti Éva Emese

Több mint százéves múltra tekint vissza a védőnői szolgálat Magyarországon. Európában hazánk az egyetlen ország, ahol védőnői hálózat működik, de világszerte is egyedülálló ez a minden kisgyermekes családra kiterjedő gondozói tevékenység. A védőnői Szolgálat érdemei elismeréséül, 2013-óta Magyar Örökség Díjas, 2015-ben pedig bekerült a Hungarikumok közé. A védőnői szolgálat az alapellátás részeként a családok segítésére, és egészségének megőrzésére irányuló, megelőző tevékenységet folytat, valamint a betegség kialakulásának, az egészségromlás megelőzése érdekében egészségfejlesztést végez, de részt vesz a szociális alapellátásban, és a gyermekvédelemben. A területi védőnő komplex várandós, újszülött és gyermekágyas, csecsemő és kisgyermek gondozást végez. A védőnő az egészségügy sajátos határterületén, önállóan, a különböző társszakmák képviselőivel együttműködve látja el a törvények, módszertani útmutatók és szakmai irányítás által meghatározott feladatait.

 

A védőnő feladatai:

Nővédelem:

A védőnő minden nőt gondoz, aki tenni akar valamit az egészségéért. Védőnői tanácsadáson, valamint a családlátogatások alkalmával, pozitív és negatív családtervezéssel egyaránt foglalkozik. A gyermeket tervező pároknak életviteli tanácsokkal segít, hogy reménység szerint egészséges baba születhessen.

 

Várandós anyák gondozása:

A várandósság szakorvosi megállapítása után az édesanyát gondozásba veszi. A gondozás során havonta egyszer tanácsadásra hívja, ahol testsúlymérés, vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés történik, a 20. héttől magzati szívhangot is hallgat. A leleteket dokumentálja és megbeszéli az állapotos kismamával, szükség esetén a háziorvossal, szülész nőgyógyásszal is konzultál. Családlátogatások alkalmával segíti a várandós anyát, hogy az újszülött egészségesen születhessen meg és felkészíti a családot az újszülött fogadására.

 

Nőgyógyászati szakrendelések:

Csorna, Margit Kórház

Nőgyógyászati Szakambulancia (Csak előjegyzés alapján fogad) Cím: 9300 Csorna, Soproni út 64 „H” épület

Előjegyzés: 96/590-575

Rendelési idő:

Hétfő:

8-12 Dr.Polgár Csaba

12-16 Dr.Bödecs Péter

13-16 Genetikai UH (Rtg-ben)

Kedd:

8-13 Dr.Bödecs Péter

13-16 Dr.Polgár Csaba

Szerda:

8-16 változó orvossal

8-16 Dr.Ruzsicska Tibor

13-15 Genetikai UH (Rtg-ben)

Péntek:

8-16 Dr.Polgár Csaba

 

Győr, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Szakorvosi Rendelőintézet (Csak előjegyzés alapján fogad)

Család és nővédelmi tanácsadó,terhesgondozó, nőgyógyászat. I. emeleten.

Cím: 9024 Győr, Szent Imre u. 41.

Előjegyzés: 96/507-900 mellék:1491

Rendelési idő: Hétköznap 8:00 - 13:00

 

Csecsemő- és kisgyermek gondozása:

A gyermekágyas, szoptató anyákat a szülészeti intézetből történő távozást követően 48 órán belül meglátogatja a védőnő. Nagyon fontos az anyatejes táplálás, mivel az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, mely a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget, valamint az anya-gyermek kapcsolat elmélyítését. A szoptatás csodája soha nem tér vissza az anya és gyermeke életébe, ezért is javasolt a tartós szoptatást.

Nagyon fontos a jó minőségű ivóvíz, ezért a csecsemő ételeit mindig ellenőrzött vízből készítsük el. Gyermek fúrtkút vizét nem fogyaszthatja a víz nitrát tartalma miatt! 0-6 éves korú gyermek esetében családlátogatás és tanácsadás során segíti a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat kialakulását, az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás elsajátítását, a gyermeknevelést és a szocializációt. Tanácsadáson, nyomon követi a gyermek testi fejlődését (testsúly, testmagasság, fej, mell körfogat mérés). Az életkorhoz kötött, kötelező státuszvizsgálatok során a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés, a hallás, látás és mozgásszervi vizsgálat történik, ezért nagyon fontosak ezek a vizsgálatok. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, az orvossal tartott tanácsadáson kapják meg a gyermekek.

 

Iskola egészségügyi munka:

A védőnő fontos feladata 6-16 éves korban a gyermek fejlődését veszélyeztető tényezők időben történő észlelése. Szűrővizsgálatokat végez az általános iskola 2., 4., 6., 8. osztályaiban. Testsúly-, testmagasság-, vérnyomásmérést, szín- és éleslátás vizsgálatot, mozgásszervi szűrést végez. A kiszűrt eseteket az iskolaorvoshoz, háziorvoshoz irányítja. Tisztasági és tetvességi szűrővizsgálatot szeptember, január és április hónapban kell végezni, de szükség esetén is megvizsgálja a gyermekeket, ha jelzi a szülő vagy a nevelő, hogy fertőzött gyermek jár a közösségbe.

 

Gyermekvédelem:

Szorosan együttműködik a családvédelmi és gyermekjóléti szolgálattal, valamint a gyámhivatallal. Szükség esetén jelzést tesz a gyermekjóléti szolgálat felé gondozásba vételre. Esetmegbeszéléseken, közös családlátogatással próbál segíteni a családnak a gyermekek nevelésében.

A területi védőnő faladata igen sokrétű, tulajdonképpen az egész családot gondozza. Ez egy hivatás, amit csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Remélem, bizalommal fordulnak hozzám a Beziben élő emberek, próbálok a legjobb tudásom szerint segíteni.

 

Egy gondolattal zárnám: "Ha elölről kezdhetném a gyermekem nevelését, fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet. Példálózás helyett példát mutatnék. Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék. Nem a nagyokost játszanám, hanem okosat játszanék. Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot. Kirándulnék, sárkányt eregetnék, réten kószálnék, bámulnám a csillagokat. A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék. Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat. Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről, és többet a szeretet hatalmáról." (Diane Loomans)

 

Üdvözlettel: Czakóné Hunti Éva Emese védőnő