Iparűzési adó tájékoztató

Tisztelt Vállalkozók, Vállalatok!

2021. évtől változnak a helyi iparűzési adóra vonatkozó szabályok, amelyekről a tájékoztatást az alábbiakban olvashatják.

2021. január 1-jétől az adóalanyok kizárólag az állami adóhatóságon (NAV) keresztül elektronikus úton tudják benyújtani a helyi iparűzési adóbevallásukat, legyen az új bevallás, régi elmaradás, vagy önellenőrzés, illetve bevallás javítás. A nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu/ ÁNYK formátumban találhatóak meg.

Az Elektronikus Önkormányzati Portálról (ASP) a helyi iparűzési adóbevallásokat idén már NEM lehet benyújtani egyetlen Önkormányzat felé sem.

Maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megtenni.

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, és erre vonatkozóan NYILATKOZATOT kell tenniük 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára, ha élni kívánnak az adó felezés lehetőségével.

Az említett nyilatkozat 2021. januárjától kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül (NAV), elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be. A nyomtatvány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu/  ÁNYK formátumban lesz elérhető.

A Kormány 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelete a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a további intézkedéseket hozta:

2021-ben végződő adóévben a mikro- kis- és középvállalkozások esetében a helyi iparűzési adó mértéke 1%, feltéve, hogy

- a kkv nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és

- a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék. 

Kérdés esetén forduljon adóügyi ügyintézőnkhöz:

Gyürüsiné Szabó Tamara

Tel.: 96/277-279

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.